O școală ce trebuie făcută

„Visez o școală în care să nu se predea, la drept vorbind, nimic. Să trăiești liniștit și cuviincios, într-o margine de cetate, iar oamenii tineri, câțiva oameni tineri ai lumii, să vină acolo spre a se elibera de tirania profesoratului. Căci totul și toți le dau lecții. Totul trebuie învățat din afară și pe dinafară, iar singurul lucru care le e îngăduit din când în când e să pună întrebări. Dar nu vedeți că au și ei de spus ceva, de mărturisit ceva? Și nu vedeți că noi nu avem întotdeauna ce să le spunem? Suntem doar mijlocitori între ei și ei înșiși.(Dar nici asta nu trebuie să le fie spus.)”

„Gândul Școlii, al celei unde să nu se predea nimic, mă obsedează. Stări de spirit, asta trebuie dat altora; nu conținuturi, nu sfaturi, nu învățături. De aceea nici nu trebuie lecții. Chiar și unui om care te întreabă, nu ai nevoie să-i dai „lecții”. O carte pe care o scoți din bibliotecă, un Preludiu de Bach pe care-l pui seara, în liniște, sau un exemplu de seninătate intelectuală sunt mult mai educative decât o lecție. Oamenii aceia tineri văd că vrei să încorporezi o idee și încep să încorporeze și ei una. (Poate „gândul unic” de care vorbea Pârvan.)

Cred că școala asta trebuie făcută.”

Două fragmente din „Jurnalul filozofic” de Constantin Noica.


11 responses to “O școală ce trebuie făcută

 • eumiealmeu

  aş lua-o şi eu de la capăt cu şcoala – dacă ar exista aşa ceva 🙂

 • Cristina

  Eu nu mi-as da copiii la o astfel de scoala. Pur relativism.

 • quasiote

  Noica nu se referă la copii și nu exclude celelalte forme ale școlii. E vorba de o altă treaptă, de o întregire a sinelui. O școală care să te facă să gândești liber, să ai propriile idei, adică o conștiință de sine.

  • Cristina

   Exact. Relativism. Cum adica „intregime a sinelui”?? Unde imi este o parte a sinelui de trebuie sa-l intregesc? Ca sa gindesti liber si sa ai propriile idei nu-ti trebuie scoala, care prin definitie te obliga sa gindesti conform standardelor acelei scoli.

 • quasiote

  O parte a sinelui este în mâinile celor care cred că știu ce este mai bine pentru tine și vor să îți impună direct sau indirect principiile lor de viața. Ca să poți ajunge la stadiul de om care gândește liber trebuie să ai în primul rând posibilitatea de a alege ce este mai bine pentru tine.

  • Cristina

   Si cum o scoala ca cea propusa mai sus ar putea ajuta pe cineva sa aleaga ce este mai bine pentru el, daca altcineva detine controlul??

   Nu, nici o parte a sinelui nu se afla in miinile nimanui. Omul are nistre drepturi inalienabile care pot fi incalcate, dar sinele nu poate fi luat. Astea sint vorbe goale. Oricine poate gindi absolut ce vrea, daca vrea, nu poate fi oprit.

 • quasiote

  🙂
  Gândește-te doar la ce s-a întâmplat în comunism cu mințile oamenilor.
  Și:http://www.youtube.com/watch?v=njG7p6CSbCU

 • Cristina

  Mintile oamenilor pot fi spalate, pot fi prelucrate, dar asta nu inseamna ca „sinele” este impartit si luat de cineva.

  Dupa cum ai spus, libertatea face omul sa gindeasca liber, nu o scoala. Omul trebuie sa gindeasca liber, dar cind este dispus sa gindeasca orice, fara un anumit standard, totul devine relativ, iar cind apare relativitatea in gindire apare si disperarea.

  O scoala fara sfaturi si fara invataturi?? Aia nu mai este scoala, ci haos. Oamenii au nevoie de sfaturi si de invataturi, pentru ca nimeni nu se naste invatat. 🙂

 • quasiote

  Dar cel mai important este să poți distinge între aceste sfaturi și învățături pe cele cu adevărat folositoare.

 • quasiote

  Ohh! Standard!!!
  Asta înseamnă că ignorăm capacitatea unui individ de a își crea singur o identitate, pe baza experienței personale și a informațiilor pe care le poate culege singur și că devenirea unui om ține doar de reguli și standarde impuse de alții. Bineînțeles că școala este vitală în zilele noastre, atunci când ne referim la faptul că îl ajută pe individ să se adapteze la contextul social(Dar nici asta nu o face bine, dacă ne referim la România). Însă nu are acele pârghii prin care să stimuleze gândirea și creativitatea. Acesta este motivul pentru care Noica se gândea la o astfel de școală, nu o excludea pe cealaltă, era doar o completare firească.
  (închei aici această discuție)

  Q

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: