Institutul Blecher(VI) – Manasia a venit

Ajunse la  a VI-a ediție, ciclul de lecturi din literatura română contemporană reunite sub umbra dătătoare de inspirație a valorosului scriitor Max Blecher, ne-a propus întâlnirea cu doi poeți care și-au confirmat până acum talentul literar. E vorba de poeta Gabriela Toma, câștigătoarea secțiunii de poezie  a concursului Unicredit și poetul Ștefan Manasia, un autor respectat și considerat unul dintre cei exponențiali în generația sa. Întâlnirea se anunța o reușită dat fiind și interesul tot mai crescut de care se bucură Institutul Blecher.

Ștefan Manasia ne-a citit câteva dintre poemele sale noi, mărturisind că  nu e sigur de faptul că asta va fi forma finală a acestor texte. El are un mod diferit de a-și concepe poemele, trecându-le printr-o fază lungă și intensă de acumulări, recunoscându-și stilul „rezidualist”. Ce este clar pentru mine, în cazul său dă rezultate foarte bune.


Gabriela Toma a citit din volumul  de versuri „Cântecul geamănului”, publicat la Editura Humanitas în urma concursului de manuscrise Unicredit și care se va lansa la Târgul de Carte Gaudeamus. Lectura ei s-a bucurat  de  un viu interes, chiar dacă este o autoare mai puțin cunoscută în comparație cu Manasia.

Momentul comentariilor celor prezenți a fost puțin umbrit de faptul că nu s-au mai împărțit textele în public așa cum se obișnuia. Au fost câteva exerciții de admirație la adresa textelor celor doi, dar s-au punctat și anumite slăbiciuni ale acestora. E drept că în cazul lui Manasia au predominat părerile pozitive, la Gabriela Toma comentatorii fiind mai retincenți în legătură cu unele aspecte ale poeziei sale. Au comentat textele citite de autori  Adrian Diniș, Claudiu Komartin (inițiatorul și cel care joacă rolul mediatorului la Institutul  Blecher), Ștefan Doru Dăncuș, Sorin Despot, Gabriel Daliș, Ela Victoria Luca și Gelu Diaconu. Am mai remarcat în public pe  Dana Banu, Cosmin Dragomir, Ilieș Gorzo, Stoian G. Bogdan, Laura Markovski, Alexandra Emilia Bucur, Alex Vâlcu, Anca Duma , Florin Caragiu și Alina Surduc (care face niște fotografii foarte frumoase, ilustrând foarte bine evenimentul pe blogul dedicat Institutului Blecher).

A fost un eveniment reușit, cei prezenți s-au bucurat de o poezie de calitate, asta întărindu-mi impresia pozitivă despre acest proiect îndrăzneț, Institutul Blecher.


Text și foto: quasiote

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: